Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych. Tom 2 składa się z 4 części. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności - zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Szczegóły
Tytuł: Mikrobiologia techniczna Tom 2Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301155230
Numer tomu: 2
Tytuł tomu: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 554
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.8 kg
Redakcja: Libudzisz Zdzisława, Kowal Krystyna, Żakowska Zofia
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Fizjologia roślin
Wydawnictwo Naukowe PWN
Mikrobiologia techniczna Tom 1
Wydawnictwo Naukowe PWN
Skarby malarstwa (OT)
BUCHMANN