Ach, ta czekolada... Gorzka, mleczna, biała. Z nutką wanilii, lukrecji lub kawy, wzbogacona bakaliami lub likierem, czy też połączona z gruszką, truskawkami i pomarańczami... czy może istnieć coś równie kuszącego, przyjemniejszego i dającego więcej zadowolenia? Co takiego kryje w sobie apetyczna pralina, rozkoszna, chrupiąca kostka czy parująca filiżanka gorącej czekolady? Jaki sekret tkwi w delikatności musu, miłym cieple orzechów laskowych, gładkości karmelu, czy też prostej poezji eklerki w polewie – przysmaku niejednego dzieciństwa?
Academia Barilla – międzynarodowy ośrodek, któremu przyświeca cel kultywowania i promowania włoskiej tradycji kulinarnej – wyselekcjonowała 50 przepisów na desery czekoladowe. Zawarte w nich zostały zarówno receptury na klasyczne ciasteczka, jak i desery bardziej oryginalne, kremy, przekąski, małe dzieła sztuki kulinarnej oraz najbardziej apetyczne czekoladowe ciasta.
Na kartach tej książki goszczą jednak nie tylko włoskie specjały z rodzaju Cuneesi al rum, Parmaghani maraschin czy czekoladowe cannoli: wszak kakao podbija cały świat, który wkrótce zaroił się od przepisów. Propozycje jakie podaje Academia Barilla są kompleksowe i różnorodne, skupiające się na tych przepisach, które prezentują najlepszą harmonię pomiędzy tradycją i innowacją, umiejętnością i wykonaniem, zaś przede wszystkim pobudzają umiejętność dzielenia się, czyli życia w zgodzie z innymi. W końcu, czy istnieje lepszy sposób, by oddać radość i zadowolenie z towarzystwa rodziny i przyjaciół, niż poprzez uśmiech na umazanej czekoladą twarzy?
Academia Barilla – międzynarodowy ośrodek, któremu przyświeca cel kultywowania i promowania włoskiej tradycji kulinarnej – wyselekcjonowała 50 przepisów na desery czekoladowe. Zawarte w nich zostały zarówno receptury na klasyczne ciasteczka, jak i desery bardziej oryginalne, kremy, przekąski, małe dzieła sztuki kulinarnej oraz najbardziej apetyczne czekoladowe ciasta.
Na kartach tej książki goszczą jednak nie tylko włoskie specjały z rodzaju Cuneesi al rum, Parmaghani maraschin czy czekoladowe cannoli: wszak kakao podbija cały świat, który wkrótce zaroił się od przepisów. Propozycje jakie podaje Academia Barilla są kompleksowe i różnorodne, skupiające się na tych przepisach, które prezentują najlepszą harmonię pomiędzy tradycją i innowacją, umiejętnością i wykonaniem, zaś przede wszystkim pobudzają umiejętność dzielenia się, czyli życia w zgodzie z innymi. W końcu, czy istnieje lepszy sposób, by oddać radość i zadowolenie z towarzystwa rodziny i przyjaciół, niż poprzez uśmiech na umazanej czekoladą twarzy?
Szczegóły
Tytuł: Czekolada. 50 łatwych przepisówAutor: Mariagrazia Villa, Mario Grazia (przepisy)
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788378446781
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 128
Format: 15x23.5 cm
Oprawa: oprawa twarda
Waga: 0.503 kg