Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich
zmian – od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską – widzianych
z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała
się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna – z wielką polityką.
Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy
rozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie
stołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubione
regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi
się kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu
pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.
Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze
głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia w europie doby nowożytnej jeść i pić xvi-xix wiekAutor: Meyzie P.
Wydawnictwo: Mówią Wieku
ISBN: 9788386156481
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 276
Format: 165x235
Oprawa: miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Choroby i dolegliwości sławnych ludzi
Literatura net pl
Alfabet zakochanego w Indiach
Drzewo Babel
Czang Kaj-szek i jego Chiny
Dolnośląskie
Marzenie Celta
Znak
Klug
Wielka Litera
Sowiety od kuchni Mikojan i sowiecka gastronomia
Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Za Chiny ludowe
Zapiski z codzienności Państwa Środka
Zapiski z codzienności Państwa Środka
Dom Wydawniczy PWN
Cuchnący Wersal
Videograf
Londyn NW
Znak
(Nie)ciągłość
Portugalia w XX wieku od upadku monarchii do Rewolucji Goździków
Portugalia w XX wieku od upadku monarchii do Rewolucji Goździków
Dom Spotkań z Historią