Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich
zmian – od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską – widzianych
z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała
się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna – z wielką polityką.
Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy
rozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie
stołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubione
regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi
się kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu
pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.
Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze
głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia w europie doby nowożytnej jeść i pić xvi-xix wiekAutor: Meyzie P.
Wydawnictwo: Mówią Wieku
ISBN: 9788386156481
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 276
Format: 165x235
Oprawa: miękka