Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.
Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.
Szczegóły
Tytuł: Smaki dwudziestoleciaPodtytuł: Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Autor: Maja Łozińska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Kod paskowy: 978830116749302
ISBN: 9788301167493
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 184
Format: 19.5x23.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.69 kg