Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczych surowców zwierzęcych i ich przetwórstwa
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Naturalną cechą gospodarki żywnościowej jest jej zróżnicowanie przestrzenne. Dlatego jednym z problemów badawczych agrobiznesu stała się ocena przestrzennego zróżnicowania gospodarki żywnościowej w tym produkcji i przetwórstwa surowców zwierzęcych. Poznanie dysproporcji w rozmieszczeniu bazy surowcowej i przetwórstwa surowców ma wymiar praktyczny może być wykorzystane do formułowania celów i kierunków rozwoju sektora rolnospożywczego. W zróżnicowaniu przestrzennym rolnictwa i przemysłu związanego z przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego tkwi nadal duży potencjał którego racjonalne wykorzystanie może zwiększyć konkurencyjność poszczególnych regionów i branż.
W książce oceniono zróżnicowanie przestrzenne produkcji rolniczych surowców pochodzenia zwierzęcego oraz ich przetwórstwa w przekroju województw w Polsce. Zanalizowano także regionalne dostosowanie produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego wołowiny cielęciny wieprzowiny mięsa drobiowego mleka i jaj do ich pierwotnego przetwórstwa. Książka może być przydatna doktorantom i pracownikom naukowym oraz praktykom gospodarczym zajmującym się problematyką programowania rozwoju regionalnego.
Szczegóły
Tytuł: Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczych surowców zwierzęcych i ich przetwórstwaAutor: Wysocki Feliks, Waloch Robert
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ISBN: 9788371604782
Rok wydania: 2007
Ilość stron: 206
Oprawa: broszura