Dzika kuchnia

Nasza Księgarnia

  • Rok wydania: 2016
  • Format: 18.9x24.5cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
64,90 PLN
Nasza cena
44,28 PLN
Oszczędzasz 32%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł



Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.

Szczegóły

Tytuł: Dzika kuchnia
Autor: Łuczaj Łukasz
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
ISBN: 9788310123787
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 320
Format: 18.9x24.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.99 kg

Recenzje