Podręcznik ten jest najbardziej aktualnym i wszechstronnym wprowadzeniem do archeologii. Ten pasjonujący tekst stanowi znakomity punkt wyjścia do poznania głównych koncepcji i debat archeologicznych.
Przedstawiając różne podejścia do badania ludzkiej przeszłości od pozytywizmu do postmodernizmu Matthew Johnson objaśnia genezę historyczną różnych szkół myślenia i umieszcza koncepcje teoretyczne w kontekście praktycznych problemów, które mają one rozwiązywać, a także na tle rozwoju teorii w innych dyscyplinach naukowych.
Teoria archeologii jako przejrzysty i zwięzły przewodnik po najbardziej aktualnych trendach myślowych i terminologii archeologicznej stanowi nieocenione źródło wiedzy dla wszystkich zainteresowanych myślą archeologiczną.
Matthew Johnson jest profesorem archeologii na uniwersytecie w Southampton
Przedstawiając różne podejścia do badania ludzkiej przeszłości od pozytywizmu do postmodernizmu Matthew Johnson objaśnia genezę historyczną różnych szkół myślenia i umieszcza koncepcje teoretyczne w kontekście praktycznych problemów, które mają one rozwiązywać, a także na tle rozwoju teorii w innych dyscyplinach naukowych.
Teoria archeologii jako przejrzysty i zwięzły przewodnik po najbardziej aktualnych trendach myślowych i terminologii archeologicznej stanowi nieocenione źródło wiedzy dla wszystkich zainteresowanych myślą archeologiczną.
Matthew Johnson jest profesorem archeologii na uniwersytecie w Southampton
Szczegóły
Tytuł: Teoria archeologii. WprowadzenieAutor: Matthew Johnson
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
ISBN: 9788323335016
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 320
Format: 16x23.5 cm
Oprawa: oprawa broszurowa
Waga: 0.5 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Przepowiednie dla świata
Proroctwa starożytnych
Proroctwa starożytnych
Videograf II
Wojna Hitlera na północy Europy
Bellona
Społeczeństwa Europy pradziejowej
Podręcznik dla studentów archeologii i historii
Podręcznik dla studentów archeologii i historii
Wydawnictwo Naukowe UAM
Leksykon pojęć i problemów archeologii polowej
Nauka i Innowacje
Dekorowanie potraw
Buchmann