Podstawy żywienia psów i kotów to cenne źródło informacji dla lekarzy praktyków i studentów medycyny weterynaryjnej na temat roli odżywiania i jego wpływu na zdrowie i dobre samopoczucie psów i kotów.
W podręczniku, oprócz zagadnień wprowadzających, takich jak fizjologia procesu odżywiania, składniki pokarmowe i ich zapotrzebowanie, omówiono bardzo szczegółowo zasady żywienia psów i kotów w poszczególnych etapach życia i rozwoju.
Obszerną część publikacji poświęcono profilaktyce żywieniowej w najczęstszych zaburzeniach klinicznych, tj. w otyłości, chorobach układu moczowego, układu krążenia, chorobach zwyrodnieniowych stawów i schorzeniach neurologicznych.
fizjologia i patofizjologia procesu odżywiania
składniki pokarmowe i ich wpływ na zdrowie zwierząt
surowce używane do produkcji karm
żywienie psów i kotów na poszczególnych etapach ich rozwoju i życia
metody i diety w karmieniu psów i kotów
rodzaje i charakterystyka karm gotowych
żywienie zwierząt z występującymi zaburzeniami klinicznymi
Szczegóły
Tytuł: Podstawy żywienia psów i kotówPodtytuł: Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
ISBN: 9788376098203
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 388
Format: 17.0x25.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.13 kg
Redakcja: Ceregrzyn Michał, Lechowski Roman, Barszczewska Berenika