Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek "Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizj jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca Julia Child do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów. Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej buche, przystrojonej bezowymi grzybkami (?). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele satysfakcjonujących dań. Bon appétit! Julia Child
Producent:
Wydawnictwo AMBER Sp. z o.o.
ul. Królewicza Jakuba 27 A
02-956 Warszawa (PL)
tel: kontakt@wydawnictwoamber.pl
email:
Podmiot odpowiedzialny:
Wydawnictwo AMBER Sp. z o.o.
ul. Królewicza Jakuba 27 A
02-956 Warszawa (PL)
tel: kontakt@wydawnictwoamber.pl
email:
Szczegóły
Tytuł: Francuski szef kuchniAutor: Julia Child
Wydawnictwo: Literackie
ISBN: 9788308052280
Tytuł oryginału: The French Chef
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Hesko-Kołodzińska Małgorzata
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 520
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.66 kg