Makarony. 50 łatwych przepisów

Olesiejuk

  • Rok wydania: 2013
  • Format: 15x23.5 cm
  • Oprawa: oprawa twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
24,99 PLN
Nasza cena
19,31 PLN
Oszczędzasz 23%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł



Długa i fascynująca historia makaronu pozostawiła ślady na całym terytorium Włoch. Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów Etrusków i Rzymian. W średniowiecznych zapisach pojawiają się informacje o suszonym makaronie na Sycylii. I dalej, od czasów renesansu dokumenty prowadzą nas od narodzin pierwszych wytwórni makaronu w Ligurii i Neapolu, poprzez liczne transformacje wzajemnie wpływających na siebie technologii produkcji i wymogów smakowych, aż po ich stan obecny.
Historia makaronu we Włoszech jest silnie związana z firm Barilla i jej rodziną założycielską. Już w dokumentach z roku 1553 wspomniany jest Ovidius Barilla zwany „Mistrzem białej sztuki” z miasta Parma. Przekazywał on swoją wiedzę z pokolenia na pokolenie, aż do Pietro Barilla Seniora, który w roku 1877 założył sklep z pieczywem i makaronem przy Strada Maestra di San Michele. Sklep ten stał się zalążkiem obecnego przedsiębiorstwa Barilla, lidera wśród włoskich producentów makaronu i ambasadora włoskiej sztuki kulinarnej w ponad 100 krajach.
Ta książka jest zbiorem najważniejszych tradycyjnych przepisów, które Academia Barilla popularyzuje na całym świecie.

Szczegóły

Tytuł: Makarony. 50 łatwych przepisów
Autor: Mariagrazia Villa, Mario Grazia
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327406620
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 128
Format: 15x23.5 cm
Oprawa: oprawa twarda
Waga: 0.478 kg

Recenzje