W garnku kultury
Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej
Katedra Wydawnictwo Naukowe
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych).
Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza ? "Jedzenie w (nie)świadomości" ? zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd.
Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest "Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".
Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.
"Dobrze się stało, że wprowadzająca do tomu dyskusja odwołuje się do codziennego doświadczenia niemal każdego z nas. Wybrane z poruszonych w niej aspektów i kontekstów rozwijane są następnie w pogłębionym kulturoznawczo trybie przez autorów artykułów pomieszczonych w kolejnych częściach tomu (z racji festiwalowych koneksji organizatorów konferencji sporo w nim miejsca zajmują filmowe reprezentacje jedzenia). Jestem przekonana, że starannie i atrakcyjnie przemyślana konstrukcja tomu skupi wokół niego szerokie grono czytelników spoza świata akademickiego. Przedstawicieli tegoż świata tom powinien z kolei skutecznie przekonać, że to właśnie kulturoznawstwo buduje szeroką platformę wymiany i integracji wiedzy rozproszonej w poszczególnych dyscyplinach badawczych i w lukach pomiędzy nimi, przyczyniając się zarazem do urefleksyjnienia i uspołecznienia naszych codziennych praktyk".
prof. Anna Zeidler-Janiszewska?
Kraj produkcji: Polska
Producent:
kaziki.pl Kazimierz Świetlikowski
Kartuska 47/5
80-141 Gdańsk (Polska)
tel: 505991652
email: redakcja@wnkatedra.pl
Szczegóły
Tytuł: W garnku kulturyPodtytuł: Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej
Wydawnictwo: Katedra Wydawnictwo Naukowe
Seria: Kontinuum
ISBN: 9788363434182
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 254
Format: 12.0x19.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.225 kg
Redakcja: Drzał-Sierocka Aleksandra
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Prześniona rewolucja
Ćwiczenia z logiki historycznej
Ćwiczenia z logiki historycznej
Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Mikołajek
Tom I
Tom I
Nasza Księgarnia
Mikołajek i inne chłopaki
Tom IV
Tom IV
Nasza Księgarnia
Mikołajek ma kłopoty
Tom V
Tom V
Nasza Księgarnia
Rekreacje Mikołajka
Tom II
Tom II
Nasza Księgarnia
Koliste jeziora Białorusi
Czarne
Himalaistki
Znak
O tyranii. Dwadzieścia lekcji z dwudziestego wieku
Znak Horyzont