Kawa. 100 przepisów

Bellona

  • Rok wydania: 2013
  • Format: 14.5x20.5 cm
  • Oprawa: oprawa broszurowa
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
14,99 PLN
Nasza cena
12,01 PLN



Smak kawy zależy od jej odpowiedniego przygotowania: najbardziej ekskluzywną kawę można zepsuć, zaparzając ją w nieodpowiedni sposób i na odwrót z taniej kawy można wydobyć to, co najlepsze, jeśli zna się reguły sztuki jej przygotowania. Właśnie tego rodzaju wskazówek udziela autorka. Radzi też, czym się kierować przy zakupie kawy.

Kolejnym etapem są sposoby jej mielenia i zaparzania. Na rynku mamy do wyboru wiele rozmaitych urządzeń: od ekspresów ciśnieniowych, poprzez przelewowe, aż do prostego dzbanka z tłokiem. Każde z nich ma swoje wady i zalety, które zostają w tej książce wnikliwie przedstawione.

Istotnymi czynnikami, które mają wpływ na smak kawy są: odpowiednie jej przechowywanie, rodzaj wody, odpowiednie czyszczenie naczyń i urządzeń, utrzymywanie zaparzonej kawy w odpowiedniej temperaturze oraz podanie jej w naczyniach, które trzymają ciepło i nie zmieniają jej smaku.

Szczegóły

Tytuł: Kawa. 100 przepisów
Autor: Mary Ward
Wydawnictwo: Bellona
ISBN: 9788311130449
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 208
Format: 14.5x20.5 cm
Oprawa: oprawa broszurowa
Waga: 0.413 kg

Recenzje