Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem. W książce Sól, cukier, tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy. To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze. Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka Żywy, błyskotliwy reportaż Mossa nie pozostaje obojętny na przyjemności płynące z konsumpcji śmieciowego jedzenia ociekającego apetycznym tłuszczykiem i wyzwalającego w mózgu uczucie przyjemności a zarazem bezlitośnie analizuje stojące za jego produkcją manipulacje, mające tylko jeden cel: zyski. Bardzo smakowite, a zarazem skręcające kiszki spojrzenie na żywność, którą kochamy, a jednocześnie jej nienawidzimy. Publishers Weekly Lektura obowiązkowa dla świadomego konsumenta The Wall Street Journal
Szczegóły
Tytuł: Cukier, sól, tłuszczPodtytuł: Jak uzależniają nas koncerny spożywcze
Autor: Michael Moss
Wydawnictwo: Galaktyka
ISBN: 9788375793000
Liczba tomów: 1
Numer tomu: 1
Tytuł oryginału: Salt, sugar, fat
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Cieślak Piotr
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 456
Format: 15.8x24.0cm
Oprawa: Miękka