Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego.
Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu.
Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.
Szczegóły
Tytuł: Kasze polska specjalnośćAutor: Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Wydawnictwo: Świat Książki
ISBN: 9788379430482
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 128
Format: 16.3x21.9
Oprawa: Skórzana
Waga: 0.32 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Arcybractwo Męki Pańskiej
Biały Kruk
Metropolia (GRY000009)
Wiek: 8+
Wiek: 8+
FoxGames
Piłka w grze Gra planszowa
(9798)
FoxGames
Metropolia: Remont (dodatek) (9743)
FoxGames