Smak zmiany
Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej

Scholar

  • Rok wydania: 2014
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
35,70 PLN
Nasza cena
29,56 PLN
Oszczędzasz 18%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 26,00 zł



Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. () Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce. Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących. z przedmowy Jerzego Wilkina

Szczegóły

Tytuł: Smak zmiany
Podtytuł: Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
Autor: Wojciech Goszczyński
Wydawnictwo: Scholar
ISBN: 9788373837072
Liczba tomów: 1
Numer tomu: 1
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 284
Oprawa: Twarda

Recenzje