Reay Tannahill (1929?2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii seksu, zapoczątkowała ?Historią kuchni? badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła ?człowiek jest tym, co je? nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu?) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.
Szczegóły
Tytuł: Historia kuchniAutor: Reay Tannahill
Wydawnictwo: Aletheia
ISBN: 9788362858569
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Kunicka Anna
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 478
Format: 14.4x20.3
Oprawa: Miękka
Waga: 0.528 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Fryderyk Chopin i jego świat
Arkady
Historia erotyzmu
Aletheia
Alfabet Iner Christiansen
Lokator
Historia żony
Aletheia
Kondycja ludzka
Aletheia
O rewolucji
Aletheia
Shuggie Bain
Poznańskie
O mrówkach i dinozaurach
Rebis
Historia śmiechu i drwiny
Aletheia