Autor książki, Paul Nison, znany amerykański propagator zdrowego żywienia, coach biznesu i filozof stara się w oparciu o Pismo Święte stworzyć optymalny model zdrowego odżywiania się, uzasadniając jego racjonalność właśnie wskazaniami świętych, proroków, mędrców, a głównie samego Jezusa.
Nison wychodzi z założenia, że Bóg nie może chcieć dla człowieka źle. Przyjmuje także za zasadę, że w sferze żywieniowej i zdrowotnej człowiek na przestrzeni wieków nie zmienił sie wiele. Zmieniły sie obyczaje, które należy zmienić, ale nie nasze ciało i duch. Dlatego Nison traktuje żywność i jedzenie, jako proces ochrony zdrowia i życia, jak lekarstwo, czy nawet terapię profilaktyczną, która utrzymuje nas w dobrej kondycji, pozwala lepiej pracować, jaśniej myśleć i przyjemniej żyć. Wierzący żyją dłużej i lepiej.
Wbrew pozorom książka ta nie tylko nie odchodzi od głównego nurtu wydawnictwa Fijorr Publishing, lecz wręcz go wzbogaca. Pokazuje człowieka w całej krasie jego indywidualizmu i działania. Interesujące jest to, że główne nurty współczesnej nauki o żywieniu są ze wskazaniami Pisma Świętego kompatybilne, a wnioski do których dochodzi, to najmodniejsze współcześnie systemy jedzenie; wegetarianizm, weganizm, a przede wszystkim racjonalizm kulinarny.
Szczegóły
Tytuł: Dieta biblijnaPodtytuł: Dlaczego Żydzi żyją dłużej? Żywność, która leczy!
Autor: Paul Nison
Wydawnictwo: Fijorr Publishing
ISBN: 9788364599057
Tytuł oryginału: Health according to scripture
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Ciecieląg Grzegorz
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 280
Format: 19.0x19.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.38 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Sekrety urody Koreanek. Elementarz pielęgnacji
Znak Literanova
Smakoterapia
Edipresse Książki