Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę. Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.
Szczegóły
Tytuł: Zioła lecznicze w kuchni polskiejPodtytuł: Pokaż się z dobrej kuchni
Autor: Iwona Czarkowska
Wydawnictwo: Dragon
ISBN: 9788378870388
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 32
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.075 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Pojazdy Dla malucha
32 naklejki
32 naklejki
Colgraf
Mały chłopiec. Poznaj auta z Arturem
Olesiejuk