Nasiona chia uprawiano przez wieki w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej jako podstawowy produkt żywnościowy. Bardzo cenili je azteccy wojownicy i sportowcy, ponieważ zapewniały im trwałą i solidną dawkę energii. I rzeczywiście ? te niewielkie nasiona dostarczają mnóstwa, jak na swoją wielkość, składników odżywczych. Stanowią nieocenione źródło niskotłuszczowego białka pochodzenia roślinnego oraz błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Co więcej, zawierają osiem razy więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż można ich znaleźć w łososiu.
Oto tylko niektóre korzyści zdrowotne płynące ze spożywania nasion chia:
? zmniejszenie stanów zapalnych i bólu stawów
? obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
? zwiększenie poziomu energii w organizmie
? zwiększenie wydajności sportowej
? usprawnienie procesów trawiennych
? przyspieszenie metabolizmu
? poprawienie wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Ponad 25 przepisów kulinarnych, począwszy od deserów, przekąsek i napojów, a skończywszy na zupach, sałatkach i innych daniach. Książka pokazuje, jak w nieskomplikowany sposób wzbogacić smak codziennych posiłków o cudowne nasiona chia.
Szczegóły
Tytuł: Odkrywamy nasiona chiaAutor: Beverly Lynn Bennett
Wydawnictwo: Źródła Życia
ISBN: 9788362103676
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 64
Format: 16.5x21.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.145 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Toskania Udane Wakacje
Bezdroża
Fibromialgia
Nieznana odmiana reumatyzmu
Nieznana odmiana reumatyzmu
Oficyna Wydawnicza ABA
Choroba refluksowa przełyku.
Dieta i jadłospisy
Dieta i jadłospisy
EscapeMagazine.pl