Teksty zebrane w książce Terytoria smaku pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie spory, konflikty, więzi przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienne i banalne, mogą stanowić o ścieraniu się i walce różnych tendencji i różnych wartości: tradycji i nowoczesności, lokalności i globalności, postu i karnawału, czyli ascezy i nadmiaru. Jest to dobra perspektywa w analizie kultury współczesnej i jej charakterystycznych cech.
z recenzji prof. dr hab. Elżbiety Tarkowskiej
Szczegóły
Tytuł: Terytoria smakuPodtytuł: Studia z antropologii i socjologii jedzenia
Wydawnictwo: IFiS PAN
ISBN: 9788376830926
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 450
Format: 16.4x24.1
Oprawa: Miękka
Waga: 0.715 kg
Redakcja: Jarecka Urszula, Wieczorkiewicz Anna
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Historia estetyki Tom 1
Wydawnictwo Naukowe PWN
Teoria działania komunikacyjnego Tom 1
Racjonalność działania a racjonalność społeczna
Racjonalność działania a racjonalność społeczna
Wydawnictwo Naukowe PWN
Teoria działania komunikacyjnego Tom 2
Przyczynek do krytyki rozumu funkcjonalnego
Przyczynek do krytyki rozumu funkcjonalnego
Wydawnictwo Naukowe PWN