Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi. Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.
Szczegóły
Tytuł: Tradycje kulinarne KoreiAutor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Wydawnictwo: Hanami
ISBN: 9788360740897
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 304
Format: 17.0x25.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.846 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Historia Korei
Dialog
Wegańska kuchnia indyjska
Purana
Korea Południowa Zielony Przewodnik
Bezdroża
Ramen Zupa szczęścia i miłości
Prószyński i S-ka
Jadzia Pętelka piecze pierniki
Zielona Sowa