Znany i lubiany podręcznik, który starannie omawia wartość odżywczą żywności i jej zmiany, zależące od sposobu i okresu przechowywania czy procesów technologicznych, którym żywność jest poddawana. Charakteryzuje także modną ostatnio żywność wzbogaconą, funkcjonalną, suplementy diety oraz środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Przedstawia zasady układania jadłospisów oraz zasady żywienia poszczególnych grup ludności. Wyjaśnia podstawowe diety w profilaktyce różnych chorób cywilizacyjnych oraz omawia popularne diety alternatywne, kładąc nacisk na ich zalety i wady. Publikacja prezentuje także zwyczaje i nawyki żywieniowe Polaków, wskazując błędy i korzyści współczesnego sposobu odżywiania się.
Treść podręcznika urozmaica starannie dobrany materiał zdjęciowy. Pytania i polecenia pomagają samodzielnie sprawdzić poziom opanowanej wiedzy.
Przedstawia zasady układania jadłospisów oraz zasady żywienia poszczególnych grup ludności. Wyjaśnia podstawowe diety w profilaktyce różnych chorób cywilizacyjnych oraz omawia popularne diety alternatywne, kładąc nacisk na ich zalety i wady. Publikacja prezentuje także zwyczaje i nawyki żywieniowe Polaków, wskazując błędy i korzyści współczesnego sposobu odżywiania się.
Treść podręcznika urozmaica starannie dobrany materiał zdjęciowy. Pytania i polecenia pomagają samodzielnie sprawdzić poziom opanowanej wiedzy.
Szczegóły
Tytuł: Zasady żywienia. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2Autor: Dorota Czerwińska
Wydawnictwo: WSiP
ISBN: 9788302150449
Kategoria: Podręczniki
Technikum
Podręczniki do Egzaminu kwalifikacji zawodowej
Przedmiot: Przedmioty zawodowe
Typ: Podręcznik
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 232
Format: 17 x 24,5 cm
Oprawa: miękka
Waga: 0.35 kg