Jak powinien odżywiać się diabetyk Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka dietetyk od wielu lat pracujący ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane. W książce znajdziesz: przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje, przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle, propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia, wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność, porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2, wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy. Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę. [Notka o Autorce Polska kuchnia dla diabetyków] Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND .
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia polska dla diabetykówAutor: Dorota Drozd
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788377733738
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 160
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.38 kg