Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.
Szczegóły
Tytuł: Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolskaAutor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327435590
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 144
Format: 19.0x25.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.62 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Wielkopolska
Bosz
Oddech duszy Modlitwy Jana Pawła II
Księgarnia Św. Wojciecha
Rozmówki norweskie
Literat
Śpiewnik dla Pielgrzyma
Arystoteles