Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów technikum szerokoprofilowego oraz szkoły policealnej, zawód: technik technologii żywności, specjalizacja - przetwórstwo owoców i warzyw.
Przedstawiono w nim charakterystykę przemysłu i przetwórstwa owoców i warzyw. Omówiono surowce – owoce, warzywa, grzyby – z podziałem na gatunki i odmiany. Podano metody ich utrwalania. Przedstawiono technologię półproduktów (pulp, przecierów, kremogenów, moszczów, suszów i solonek) oraz produktów (kiszonek, konserw apertyzowanych, marynat, suszów i mrożonek) z uwzględnieniem stosowanej aparatury.
Szczegóły
Tytuł: Przetwórstwo owoców i warzyw. Podręcznik dla technikum część 1Autor: Andrzej Jarczyk, Janusz Berdowski
Wydawnictwo: WSiP
Kod paskowy: 978830206404302
ISBN: 8302064041
Kategoria: Podręczniki
Rok wydania: 1999
Ilość stron: 278
Format: 16 x 23
Oprawa: broszura
Waga: 0.405 kg