Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć w te strony wiele podróży. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii.
Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego to książka palce lizać. Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcino, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach
O autorze
Piotr Adamczewski reporter, krytyk kulinarny Polityki, autor bloga Gotuj się! (http://adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Jak smakuje pępek Wenus, Jest ser!), który świat poznaje smakowicie za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia toskańskaAutor: Piotr Adamczewski
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788377732953
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 128
Format: 16.4x23.6
Oprawa: Miękka
Waga: 0.345 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Moja podróż po Imperium
Dolnośląskie
Zeszytowy trening mowy, czyli ćwiczenia logopedyczne dla dzieci
Nasza Księgarnia
Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia
Edipresse Polska
Audrey w domu
Wspomnienia o mojej mamie
Wspomnienia o mojej mamie
Literackie
Fach, że ach!
Bajka
Mamuszka
Buchmann
Listy Tove Jansson
Marginesy