Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadanoPodtytuł: 100 najlepszych przepisów
Autor: Agnieszka Jeż-Kaflik
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788377732946
Języki: polski
Rok wydania: 2005
Ilość stron: 184
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.455 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
MMA fighter Przebaczenie
Kobiece
Jelita wiedzą lepiej
Otwarte
Gdybym cię nie spotkała
Czwarta Strona
Najpiękniejsza pamiątka
Editio