Kto nam podkłada świnię?
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu z supermarketów i ekożywności
Znak
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka
Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu
Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie.
* * *
Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę.
Fakt, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe.
Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek, obala mity i zadaje niewygodne pytania.
Być może jako jedyny ma też odwagę powiedzieć, że czasem frytki z ketchupem są lepszym wyborem, niż liść sałaty z eko upraw.
Szczegóły
Tytuł: Kto nam podkłada świnię?Podtytuł: Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu z supermarketów i ekożywności
Autor: Pollmer Udo, Niehaus Monika, Muth Jutta, Fock Andrea
Wydawnictwo: Znak
ISBN: 9788324036219
Tytuł oryginału: Wer hat das Rind zur Sau gemacht?
Język oryginału: niemiecki
Tłumacz: Filippi-Lechowska Paulina
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 256
Format: 14.4x20.4
Oprawa: Miękka
Waga: 0.32 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Zestaw naklejek Rycerze
DJECO
Historia kotów
Znak Horyzont
Pele-Mele
Złote Myśli
Dwie siostry i wiedźma
Skrzat
Co? Jak? Narysować (14203)
Egmont
Szczecin którego nie ma
Księży Młyn