Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia?
Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach i przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, a nie grzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.
Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste?a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!
To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i porad, którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie ? bez dużego wysiłku, a ze wspaniałymi efektami ? znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie.
David Lebovitz
Szczegóły
Tytuł: W mojej francuskiej kuchniPodtytuł: Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków
Autor: Susan Herrmann Loomis
Wydawnictwo: Literackie
ISBN: 9788308061497
Tytuł oryginału: In a French Kitchen: Tales and Traditions of Everyday Home Cooking in France
Tłumacz: Sak Anna
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 312
Format: 14.5x20.5
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.505 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
CzuCzu. Mała akademia: Zwierzątka 18 mc+ (9546)
Bright Junior Media
CzuCzu Mała akademia Kolory 18m+ (9553)
Bright Junior Media
CzuCzu Puzzle z dziurką Zwierzątka 18 mies.+ (336733)
Bright Junior Media
Dinozaurium.
Muzeum Dinozaurów
Muzeum Dinozaurów
Dwie Siostry