Z historią karczmy i połączonego z nią prawa propinacji wiążą się nieodłącznie kwestie ekonomiczne, społeczne i socjalne społeczeństwa polskiego oraz jego przeobrażenia na przestrzeni dziejów. Zmieniały się epoki, zmieniali się właściciele karczm. Stały i pewny był tylko dochód z handlu trunkami. Do kogoś innego należały karczmy od czasów najdawniejszych do połowy XIII wieku, do kogoś innego w średniowieczu do końca XV wieku, a jeszcze do kogoś innego w czasach nowożytnych. Publikacja w syntetyczny i przystępny sposób przybliża jak rodziło się i przeobrażało prawo propinacji, czyli prawo do produkcji i sprzedaży alkoholu w Polsce.
Michał Bobrzyński (18491935) wybitny historyk i polityk, profesor historii prawa polskiego i niemieckiego na Uniwersytecie Jagiellońskim, współtwórca krakowskiej szkoły historycznej. Między innymi w 1878 wydał dwutomowe Dzieje Polski w zarysie, które wywołały w środowisku naukowym wielki rezonans. Pracę naukową dzielił Bobrzyński z działalnością polityczno-społeczną. W latach 18851908 był posłem do Sejmu Krajowego, jak też członkiem austriackiej Rady Państwa. W roku 1891 zreformował galicyjskie szkolnictwo, jako wiceprezes Rady Szkolnej Krajowej. W 1908 objął namiestnikostwo Galicji i pełnił tę funkcję do 1913 roku. Po zakończeniu Wielkiej Wojny wyjechał do Wielkopolski, gdzie poświęcił się całkowicie pracy publicystycznej. Zmarł w Poznaniu.
Szczegóły
Tytuł: Historia karczmyPodtytuł: O prawie propinacji w dawnej Polsce
Autor: Michał Bobrzyński
Wydawnictwo: Cztery Strony
ISBN: 9788365137142
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 118
Format: 14.5x20.7cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.144 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Norwegian Wood
Muza
Hieroglify egipskie Mowa bogów
Poznańskie
Milion lat w jeden dzień
Wydawnictwo Naukowe PWN
Złoty pociąg nazistów
Astrum
Legia cudzoziemska
Bellona
Rozpruwanie Rosji
Bellona
Królowa Margot
Bellona
Barbie. The Icon
Olesiejuk