Jakie są ewolucyjne źródła moralności i religii
Gdzie można odnaleźć biologiczne fundamenty humanizmu
Czy ludzie potrzebują religii, by zachowywać się moralnie
Frans de Waal, światowej sławy prymatolog, w swojej bestsellerowej książce sięga do badań nad zachowaniem zwierząt, by lepiej zrozumieć funkcję religii we współczesnym świecie. Szczególną uwagę poświęca bonobo, pokojowemu i empatycznemu gatunkowi małpy człekokształtnej, która pod względem zachowania być może najbardziej przypomina wspólnego przodka ludzi i ich najbliższych krewnych wśród naczelnych.
Konfrontując ateistę z bonobo, de Waal przygląda się dyskusji na temat biologicznych podstaw moralności i religii oraz domniemanej wojnie między nauką i religią. Odrzuca dogmatyzm neoateistów. Sięga do bogatej tradycji humanizmu, by szukać odpowiedzi na pytanie o to, czego współczesny świat może się nauczyć od religii, nawet jeśli ostatecznie miałby ją odrzucić.
Książka znalazła się na liście dziesięciu najlepszych książek naukowych czasopisma "New Scientist" w 2013 roku.
Frans de Waal jest profesorem psychologii na Uniwersytecie Emory i dyrektorem Living Links Center w Atlancie. W 2007 r. magazyn Time uznał go za jedną ze stu osób, które kształtują nasz świat. Autor książek Małpy i filozofowie. Skąd pochodzi moralność (CCPress 2013), Małpa w każdym z nas. Dlaczego seks, przemoc i życzliwość są częścią natury człowieka (CCPress 2015).
Szczegóły
Tytuł: Bonobo i ateistaPodtytuł: W poszukiwaniu humanizmu wśród naczelnych
Autor: Frans de Waal
Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Seria: Edycja Studencka
ISBN: 9788378862505
Tytuł oryginału: Bonobo and the Atheist
Tłumacz: Kornas Krzysztof
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 388
Format: 11.0x17.7
Oprawa: Miękka
Waga: 0.28 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Co Bóg zrobił szympansom?
Wielka Litera
BARWNY ŚWIAT APOKRYFÓW
Święty Wojciech wydawnictwo
Memo Labirynty
Babaryba
Poza słowami
Co myślą i czują zwierzęta
Co myślą i czują zwierzęta
Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Więcej warzyw na talerzu
Marginesy