Teoria bez praktyki to jak dwa plus dwa bez czterech. Zaświadczam, że przedstawione w książce przepisy kulinarne konsumowałem przez lata w postaci gotowych dań, aż mi się
uszy trzęsły. Mlaszcząc i cmokając z zachwytu, brałem dokładki, i to nie raz. Mój entuzjazm budziły zwłaszcza ryby: od śledzia pod buraczkami - mniam mniam! po karpia, szczupaka, sandacza - pycha! Marysia i Janusz uwielbiają gotować, wkładają w to serce, a to podstawa udanej kuchni.
I jeszcze ta wschodnia nutka, zrozumiała przy nazwisku Pakulnis, która przypomina mi zawsze potrawy serwowane w młodości przez pochodzącą z Kresów babcię Emilię. Praktyka czyni mistrza. Maria Pakulnis to wielka Artystka na ekranie i na scenie, ale też w kuchni. Bardzo smaczna książka, o czym, przełykając ślinkę, z satysfakcją informuje Janusz Łasuch Zaorski
Najpierw mama, potem żona, aż wreszcie Janusz Mizera: tak wygląda lista osób, które mnie najlepiej karmiły w życiu. To nie żart: Janusz współautor Scen kuchennych zarządzał warszawską restauracją, w której żywiłem się przez lata. Przychodziliśmy do niej z przyjaciółmi (aktorami, reżyserami, pisarzami) tłumnie i chętnie, a potem zostawaliśmy do późna, bo Janusz jak mało kto potrafił z tzw. przemysłu restauracyjnego uczynić prawdziwą magię. A teraz znaczną część tej magii pod postacią przepisów na bajeczną kuchnię - mogą Państwo odnaleźć w niniejszej książce.
Andrzej Saramonowicz
Szczegóły
Tytuł: Sceny kuchenneAutor: Maria Pakulnis, Janusz Mizera
Wydawnictwo: Edipresse Polska
ISBN: 9788379454204
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 256
Format: 17.5x25.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.86 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Niemra
Powieść o czasach, kiedy odwaga często kosztowała życie
Powieść o czasach, kiedy odwaga często kosztowała życie
Prószyński i S-ka
W domu innego
Wielka Litera
Slow fashion. Modowa rewolucja
Znak Literanova
Szybko, smacznie, domowo
Olesiejuk
Gospodyna Zaradnik domowy
Nasza Księgarnia
Wilno
Agora