Piwo, a raczej jego wytwarzanie i spożywanie ma na ziemiach polskich długą i zaszczytną tradycję. Niemiecki kronikarz Helmold w XI-wiecznej Kronice Słowian podaje: ...Wina nie mają ani go nie szukają, gdyż zapobiegliwie przyrządzone miodne napoje i piwa przewyższają wina falemieńskie. (...) Jan Długosz w Opisie Polski notuje: Z powodu mrozów północnych pozbawiona jest wina i oliwy. Zamiast wina używa się piwa, które się robi z ziaren pszenicy i jęczmienia, [za: Polska Jana Długosza] W innym miejscu: Ma jednak kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody. po polsku piwem zwany, a gdy nic nadeń lep-szego ku pokrzepieniu ciała, jest. nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców wybornym smakiem więcej niż w innych krajach zachwyca. (...) (fragment Zamiast wstępu)
Szczegóły
Tytuł: Skarbczyk polskiego piwoszaAutor: Barbara Podgórska, Adam Podgórski
Wydawnictwo: Antyk Marek Derewiecki
Seria: Aurea
Kod paskowy: 9788389637567
ISBN: 8389637561
Języki: polski
Rok wydania: 2006
Ilość stron: 456
Format: 12.8x20.1cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.475 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kamienny most. Nauczanie mistrza Zen
Miska Ryżu
Joga Siedem duchowych praw z ćwiczeniami
Studio Emka
Piaski śmierci
Książnica
Ekologia
SBM
Ameryka Łacińska
Akot
Istnienie Dwa światy
Novae Res