Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia portugalskaAutor: Elżbieta Adamska
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327452351
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 192
Format: 22.5x29.5cm
Oprawa: Twarda z obwolutą
Waga: 1.082 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Rzepka
Skrzat
Lokomotywa
Skrzat
Jajko
Skrzat
Pamiętniki Lipiński Eryk
Iskry
Przewodnik ksenofoba Portugalczycy
Finebooks
Brzechwa dzieciom
Greg
Dieta śródziemnomorska Książka kucharska
Item Publishing