Prawdziwa Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej to dzieło wyjątkowe, zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat dawnej i współczesnej kuchni polskiej: ofi cjalnej i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. Napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania
Na książkę składa się unikalny zbiór około 2500 wypróbowanych, przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni. W 19 rozdziałach tematycznych znajdują się między innymi przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta nalewki, przetwory. Oprócz znanych receptur
na polski rosół czy kotlety schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach, jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach. Zaś prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie. Każdy z rozdziałów jest poprzedzony wstępem zawierającym niezbędne informacje z omawianej dziedziny.
Szczegóły
Tytuł: Prawdziwa kuchnia polskaPodtytuł: Smaki, tradycje, receptury
Autor: Hanna Szymanderska
Wydawnictwo: Rea
ISBN: 9788379932245
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 880
Format: 27.0x21.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 2.83 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Sałatki i surówki
Buchmann
Desery
Buchmann
Atlas osobliwości
Sonia Draga
Zdrowe przetwory
Zwierciadło