Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan.
Korzystając z przepisów z niniejszej książki, z radością będziemy robić domowe pierożki, naturalne jogurty i pachnące pieczywo, zamiast kupować mrożonki, zupki w proszku czy batoniki. Odkryjemy też sposoby długiego przechowywania żywności bez stosowania jakichkolwiek dodatków. Dopełnieniem książki jest rozdział poświęcony zorganizowaniu ogródka warzywnego na balkonie, byśmy mogli w sposób ekologicznie zrównoważony samodzielnie hodować wszystko, co potrzebne do zdrowego odżywiania się.
Lisa Casali prowadzi blog ecocucina.org poświęcony żywności ekologicznej, jest autorką książek kulinarnych. Od wielu lat idealnie łączy świadomość ekologiczną z pasją do gotowania i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące samodzielnego wytwarzania żywności oraz alternatywnego stylu życia (Rai 1, Rai 3). Jest konsultantką WWF do spraw kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania. Współpracuje z czasopismami i serwisami internetowymi. Niniejsza książka nawiązuje do reprezentowanej przez nią filozofii ograniczenia szkodliwego wpływu człowieka na środowisko poprzez wzrastającą samowystarczalność w kuchni oraz odżywianie się w sposób coraz bardziej świadomy i zdrowy.
Odbiorcy:
- wszyscy, którzy szukają naprawdę zdrowej żywności i chcą wcielać w życie idee ruchów ekologicznych
- osoby, którym choć raz przemknęło przez myśl, że może warto wrócić do źródeł i zacząć przygotowywać posiłki zupełnie samodzielnie, uwalniając się od gotowych produktów wytwarzanych przemysłowo.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia bez konserwantówPodtytuł: czyli wytwarzanie żywności w domu
Autor: Lisa Casali
Wydawnictwo: Jedność
ISBN: 9788379710423
Tytuł oryginału: Autoproduzione in cucina
Język oryginału: włoski
Tłumacz: Tkaczyk-Borówka Edyta
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 200
Format: 19.5x24.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.84 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Chata pod jemiołą
Lucky
Konkurs na żonę
Książnica
Bilet do szczęścia
Książnica
Mikołajek w szkole Lektura z opracowaniem
Znak Emotikon
Willa pod Kasztanem. Tom 1. Światło w Cichą Noc
Edipresse Książki
Wieczór taki jak ten
Czwarta Strona
Cztery płatki śniegu
Czwarta Strona
Stajnia w Pieńkach T.3 Jedną nogą w niebie
Prószyński i S-ka