W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt, kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna i atrakcyjna. Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Medical Education Sp. Z o.o. Sp. k.
Kukiełki 3A
02-207 Warszawa (Polska)
tel: 500016887
email: piotr.bogusz@mededu.pl
Szczegóły
Tytuł: Dieta w cukrzycy typu 2Autor: Aleksandra Cichocka
Wydawnictwo: Medical Education
ISBN: 9788365471109
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 24
Format: 19.0x23.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.1 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Willa Pod Jodłami
Filia
Miasto mosiądzu
We need YA
Wyklęci. Era cieni
Inanna
Trzeba marzyć
Filia
Królestwo miedzi. Dewabad. Tom 2
We need YA
Imperium złota. Dewabad. Tom 3
We need YA
Poskromić chłód
Inanna
Miłość jest podróżą
Filia