Józef Bełza był chemikiem i wykładowcą Instytutu Gospodarstwa Wiejskiego w Marymoncie. Poproszony o stworzenie podręcznika dla swoich słuchaczy napisał Zasady technologii chemicznej gospodarskiej. Niestety nie znalazły się fundusze na wydanie podręcznika w takim kształcie, więc autor przepisał go w sposób, który pozwolił wypuścić dzieło na komercyjny rynek. Dodał najznakomitsze przepisy na wszelakie alkohole oraz praktyczne porady dla domorosłych gorzelników i piwowarów. Książka dzieli się na dwa tomy: O wypalaniu wódki i O warzeniu piwa. Oba tomy traktują o składnikach używanych w gorzelnictwie, ich jakości i sposobie pozyskiwania. Czytelnik odnajdzie tu także wskazówki dotyczące sprzetu i konserwacji linii produkcyjnej, a także szczegółowy opis najczęściej popełnianych przez gorzelników błędów. Procesy fermentacyjne alkoholu zostały podane w bardzo prosty i obrazowy sposób. Dzięki temu książka ma wciąż użytkowy charakter. Jest to nie tylko kompendium wiedzy gorzelniczej, ale i dzieło zachowujące pamięć o starej tradycji polskiego przemysłu wódczanego i browarnictwa, która przegrywa z automatyzacją produkcji i komercjalizacją sprzedaży. Ta pozycja bez wątpliwości zainteresuje zarówno zawodowców, jak i amatorów.
Szczegóły
Tytuł: O wypalaniu wódki i o warzeniu piwaAutor: Bełza Józef
Wydawnictwo: Volumina.pl
ISBN: 9788378676935
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 487
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Rozmowa z Botem
Replika
Skald. Wężowy język T.1
Erica
Pillon i Synowie
Sumptibus
Dwory i pałace na Litwie
Fundacja Sąsiedzi
Pamiętnik mojej żołnierki na Kaukazie i niewoli u Szamila
Od 1844 do 1854
Od 1844 do 1854
Akademickie Dialog
Królewska Talia
Zielona Sowa
Skald. Wężowy język T.2
Erica
Wielcy Malarze 23 Piero della Fransceso
Edipresse Polska
Mehoffer Malarstwo
Bosz
Warszawa Dzieje miasta
Książka i Wiedza