Zaburzenia lipidowe

PZWL Wydawnictwo Lekarskie

  • Rok wydania: 2014
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
59,00 PLN
Nasza cena
55,72 PLN
Oszczędzasz 6%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 52,78 zł



Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, prowadzących m.in. do zawału serca lub udaru mózgu. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę, jakich potraw należy unikać, a z jakich produktów przyrządzać posiłki, aby poprawić stężenia lipidów we krwi. Propozycje tygodniowych jadłospisów i przepisy kulinarne ułatwią zastosowanie wskazanej diety. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.

Szczegóły

Tytuł: Zaburzenia lipidowe
Autor: Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Aleksandra Cichocka
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Seria: Instytut żywności i żywienia zaleca
Kod paskowy: 9788320033151
ISBN: 8320033152
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 164
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.235 kg

Recenzje