Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Rok wydania: 2017
  • Format: 16.5x23.5
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
65,40 PLN
Nasza cena
59,44 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 48,45 zł



Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.

Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.

Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.

Szczegóły

Tytuł: Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301194307
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 110
Format: 16.5x23.5
Oprawa: Miękka
Waga: 0.2 kg

Recenzje