Hildegarda z Bingen (1098-1179) należy do najwybitniejszych kobiet europejskiego średniowiecza. Benedyktynka niemiecka, wizjonerka i mistyczka, wywierała ogromny wpływ na hierarchów kościelnych i władców świeckich. Była autorką dzieł poetyckich i muzycznych, a także pism, w których zebrała całą ówczesną wiedzę na temat medycyny. W swych poradach zdrowotnych (które nie mogą jednak zastąpić współczesnej terapii medycznej, a jedynie ją uzupełniają) podkreśla szczególny związek między duszą i ciałem, opierając się przede wszystkim na leczniczym działaniu przyrody - roślin, kamieni szlachetnych i metali. Książka zawiera także przepisy kulinarne św. Hildegardy oraz plan pożytecznego dla zdrowia postu. Pochodząca sprzed ośmiuset lat propozycja sposobu życia w zgodzie z naturą zaskakuje dziś swoją aktualnością.
Szczegóły
Tytuł: Leczymy się i gotujemy ze św. HildegardąPodtytuł: Receptury i recepty ze średniowiecznego klasztoru
Autor: Petra Hirscher
Wydawnictwo: Pax
ISBN: 9788321117751
Tytuł oryginału: Heilen und Kochen mit Hildegard von Bingen
Język oryginału: niemiecki
Tłumacz: Czarnocki Andrzej
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 140
Format: 17.0x22.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.365 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie
Mateusz E. Senderski