Compendium Ferculorum, albo Zebranie Potraw

Graf_ika

  • Rok wydania: 2019
  • Format: 16.5x28.5cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
56,00 PLN
Nasza cena
44,57 PLN
Oszczędzasz 21%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł



Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.

Szczegóły

Tytuł: Compendium Ferculorum, albo Zebranie Potraw
Autor: Stanisław Czerniecki
Wydawnictwo: Graf_ika
ISBN: 9788361889694
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 196
Format: 16.5x28.5cm
Oprawa: Twarda

Recenzje