Polskie jabłka

Novae Res

  • Rok wydania: 2018
  • Format: 14.5x21.0cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze
Sugerowana cena
55,00 PLN
Nasza cena
36,42 PLN
Oszczędzasz 34%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 34,79 zł



"Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach? ?Cudze chwalicie, swego nie znacie? - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym. Znajdziemy tu nie tylko pożyteczne i ciekawe informacje na temat jabłek i opisów ich poszczególnych odmian, ale przede wszystkim mnóstwo inspirujących przepisów kulinarnych zaczerpniętych z polskiej tradycji. Autor prezentuje propozycje dań mięsnych i warzywnych, sałatek, przekąsek, ciast i ciasteczek, sosów, dżemów, marmolad, a także domowych alkoholi ? cydru, wina czy nalewek. A wszystko to zdrowe, pełne niepowtarzalnych aromatów i doprawione szczyptą naszej, polskiej historii! JABŁECZNA ZUPA ŻOLIBORSKA 4 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety), sok i skórka otarta z połowy cytryny, zwykły cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, sól Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zalać dwoma szklankami wody i rozgotować na małym ogniu. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać na małym ogniu ? zupa powinna zgęstnieć. Dodać sól, cukier waniliowy, nieco ostudzić i wymieszać z jogurtem. Podawać z grzankami lub sucharkami."

Szczegóły

Tytuł: Polskie jabłka
Autor: Jan Szmyd
Wydawnictwo: Novae Res
ISBN: 9788381471794
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 296
Format: 14.5x21.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.38 kg

Recenzje

Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: