Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i ?złego? cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie ?dobrego? cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
? z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
? z zaburzeniami metabolicznymi,
? z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
? z niedoczynnością tarczycy,
? z chorobą nerek,
? przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Szczegóły
Tytuł: Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydówAutor: Aleksandra Cichocka
Wydawnictwo: MEDYK
ISBN: 9788364045660
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 96
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.195 kg