Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że Papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje Papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem.
Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju.
Roberto Alborghetti - reporter, artysta, producent filmowy i autor około sześćdziesięciu książek (biografie, wywiady, opowiadania). W sposób szczególny zainteresował się osobą papieża Franciszka. Napisał już o nim sześć książek. Zainspirowany faktem, iż papież Franciszek każdą modlitwę Anioł Pański kończy życzeniami: ?dobrego obiadu?, postanowił poświęcić kolejna książkę tematyce pożywienia, ale widzianego oczami Franciszka. Powstała książka ?Przy stole z papieżem Franciszkiem? ? wydana w Italii przez prestiżowe wydawnictwo Mondadori ? stała się od razu wydarzeniem wydawniczym i medialnym. W ciągu paru miesięcy przetłumaczono ją na wiele języków a artykuły i recenzje ukazały się na szpaltach wielu ważnych gazet i portali.
Książka wydana już w 14 krajach przez największych Wydawców i przetłumaczona na 8 języków.
Szczegóły
Tytuł: Przy stole z papieżem FranciszkiemPodtytuł: Jego historie, jego potrawy, jego goście
Autor: Roberto Alborghetti
Wydawnictwo: Jedność
ISBN: 9788381441445
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 208
Format: 19.5x25.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.935 kg