Nigdy osobno.
Wielki świat mikrobów, czyli jak bakterie i grzyby kształtują rośliny, zwierzęta oraz... cywilizacje!
Literackie
Mikroorganizmy rządzą światem! Książka dla ludzi z przyrodniczym bakcylem
Mikroby, zarazki, bakcyle – te słowa wciąż budzą negatywne skojarzenia, ale współczesna nauka udowadnia, że żadna forma życia nie byłaby w stanie przetrwać, gdyby nie mikroorganizmy. Marc-André Selosse, profesor paryskiego Muzeum Historii Naturalnej i wykładowca m.in. Uniwersytetu Gdańskiego, zaprasza nas do fascynującego świata, którym rządzą mikroskopijni władcy, a dzięki tej władzy korzyści odnoszą wszystkie gatunki z człowiekiem na czele.
– Wiele gatunków roślin nie byłoby w stanie wykiełkować, gdyby nie grzyby.
– Krowa wcale nie jest zwierzęciem roślinożernym – żywi się mikroorganizmami, które hoduje wewnątrz swojego żołądka i dokarmia trawą.
– Bez bakterii tworzących brodawki korzeniowe roślin motylkowych wegetarianie nie mieliby czym uzupełniać niedoborów białka.
– Niektóre gatunki traw wpuszczają do swego wnętrza mikroskopijne grzyby, aby za pomocą wytwarzanych przez nie toksyn bronić się przed roślinożercami.
– Piwo, wino, jogurty i sery to rezultat naszej symbiozy z mikroorganizmami.
– Na centymetrze kwadratowym skóry dłoni żyje 100 milionów bakterii, a mikroorganizmy obecne w jogurtach poprawiają naszą pamięć i odporność na stres.
– Mikroby zawleczone do Nowego Świata przez Europejczyków miały znacznie istotniejszy wpływ na zniszczenie cywilizacji prekolumbijskich niż broń i ognista woda.
Dajcie się zaskoczyć i porwać tej niezwykłej przyrodniczej opowieści. Spójrzcie razem z profesorem Selosse’em przez mikroskop, a zobaczycie świat takim, jaki jest naprawdę!
Mikroby, zarazki, bakcyle – te słowa wciąż budzą negatywne skojarzenia, ale współczesna nauka udowadnia, że żadna forma życia nie byłaby w stanie przetrwać, gdyby nie mikroorganizmy. Marc-André Selosse, profesor paryskiego Muzeum Historii Naturalnej i wykładowca m.in. Uniwersytetu Gdańskiego, zaprasza nas do fascynującego świata, którym rządzą mikroskopijni władcy, a dzięki tej władzy korzyści odnoszą wszystkie gatunki z człowiekiem na czele.
– Wiele gatunków roślin nie byłoby w stanie wykiełkować, gdyby nie grzyby.
– Krowa wcale nie jest zwierzęciem roślinożernym – żywi się mikroorganizmami, które hoduje wewnątrz swojego żołądka i dokarmia trawą.
– Bez bakterii tworzących brodawki korzeniowe roślin motylkowych wegetarianie nie mieliby czym uzupełniać niedoborów białka.
– Niektóre gatunki traw wpuszczają do swego wnętrza mikroskopijne grzyby, aby za pomocą wytwarzanych przez nie toksyn bronić się przed roślinożercami.
– Piwo, wino, jogurty i sery to rezultat naszej symbiozy z mikroorganizmami.
– Na centymetrze kwadratowym skóry dłoni żyje 100 milionów bakterii, a mikroorganizmy obecne w jogurtach poprawiają naszą pamięć i odporność na stres.
– Mikroby zawleczone do Nowego Świata przez Europejczyków miały znacznie istotniejszy wpływ na zniszczenie cywilizacji prekolumbijskich niż broń i ognista woda.
Dajcie się zaskoczyć i porwać tej niezwykłej przyrodniczej opowieści. Spójrzcie razem z profesorem Selosse’em przez mikroskop, a zobaczycie świat takim, jaki jest naprawdę!
Szczegóły
Tytuł: Nigdy osobno.Podtytuł: Wielki świat mikrobów, czyli jak bakterie i grzyby kształtują rośliny, zwierzęta oraz... cywilizacje!
Autor: Marc-André Selosse
Wydawnictwo: Literackie
ISBN: 9788308068618
Tytuł oryginału: Jamais seul
Tłumacz: Królak Sławomir
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 488
Format: 14.3x20.5cm
Oprawa: zintegrowana
Waga: 0.436 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Notatki samobójcy
Nasza Księgarnia
Napisz i spal
Otwarte