Pory roku są bardzo różne, i różne są nasze preferencje. Czy łatwo jest odpowiedzieć na pytanie, którą porę roku lubimy najbardziej?
A jeśli już ? czy pamiętamy wówczas, że na naszą ocenę pory roku wpływa także to, co możemy wówczas zjeść?
Książka ?Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima? pomoże Ci jeszcze bardziej cieszyć się z tego, co oferuje natura.
Szef kuchni, Marcin Molik przygotował, zgodnie ze wskazówkami dietetyków, przepisy uwzględniające zmienność pór roku oraz dostępność świeżych produktów.
Wiosną i latem najbardziej bowiem potrzebujemy świeżych warzyw i owoców, a jesienią i zimą przysmaków, które nas ogrzeją, wzmocnią odporność oraz uzupełnią niedobory witamin. Korzystajmy zatem z naszych rodzimych warzyw i owoców, kasz, zbóż, roślin strączkowych i naturalnych przypraw. Można z nich ugotować prawie wszystko ? na każdą porę dnia i na każdą okazję. Łącząc je ze ogólnie dostępnymi składnikami, nie tylko wywodzącymi się z tradycyjnej kuchni polskiej, zapewniają zupełnie nowe smaki i potrawy,
W ponad 100 przepisach znajdziemy między innymi dania przygotowane z wykorzystaniem wiosennego jarmużu i rzodkiewki, letniego bobu i kwiatów cukinii, jesiennych grzybów i dyni. Zima też będzie obfitować w smaki? kasz, żurawiny i marchewki. Z nich można przygotować wszystko ? nawet coś na deser!
O autorze:
O Marcinie Moliku współpracownicy mówią, że gotowanie ma we krwi. Wyjątkowy znawca kuchni polskiej i kuchni fusion. Łamacz przepisów i poszukiwacz nowych dróg kulinarnych. O kuchni mówi w sposób prosty, przepisy objaśnia, dając również wskazówki do poszukiwania własnych smaków.
Konsultacje:
Katarzyna Błażejewska-Stuhr ? dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże produkty sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek ?kobiety bez diety?. Prowadzi audycję ? Z gruszki i z pietruszki? w Radio Kolor.
Aleksandra Błędowska ? absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak, aby podczas przygotowania potraw zachować jak najwięcej potrzebnych nam składników. Aby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne.
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Wydawnictwo Zwierciadło
Widok 8
00-023 Warszawa (Polska)
tel: +48 22 312 37 12
email: handlowy@grupazwierciadlo.pl
Szczegóły
Tytuł: Jak smakuje rokPodtytuł: 103 autorskie przepisy w zgodzie z naturą
Autor: Marcin Molik
Wydawnictwo: Zwierciadło
ISBN: 9788381321211
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 272
Format: 16.5x22.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.532 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Gastrofizyka
Świat Książki
Angielski 365 na każdy dzień. Poziom A2-B2
Preston Publishing
Rasizm i Nietolerancja. Nie!
Muchomor