Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach podczas urodzin i obchodów Nowego Roku, przez indonezyjską kokosową zupę z makaronem laksa i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę pad thai z ręcznie robionymi kluskami thukpa.
Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania. Makaron pojawia się też na pograniczu kuchni i pop kultury – żeby wspomnieć choćby słynny włoski western spaghetti, czy jedną z najbardziej znanych scen filmowych, w której dwa zakochane psy jedzą makaron z jednego talerza. W książce pojawia się też Latający Potwór Spaghetti – bóstwo religii wyznawanej przez pastafarian.
W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.
Szczegóły
Tytuł: Makarony świataAutor: Beata Pawlikowska
Wydawnictwo: Edipresse Polska
ISBN: 9788381640398
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 352
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.575 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Blondynka na Rio Negro
Słowne (dawniej Burda Książki)
Nowe zdrowe przepisy
Słowne (dawniej Burda Książki)
Kasza jaglana
Edipresse Polska
Pyszna książka kulinarna
Edipresse Polska
Soczewica
Ponad 100 autorskich przepisów sprawdzonych w mojej kuchni
Ponad 100 autorskich przepisów sprawdzonych w mojej kuchni
Edipresse Książki
Sztorm i Furia
Filia
Zen jak cholera
Kobiece
Powrót z Bambuko
Wielka Litera