Fizjologia żywienia

PZWL Wydawnictwo Lekarskie

  • Rok wydania: 2020
  • Format: 16.0x24.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 2 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
139,00 PLN
Nasza cena
132,93 PLN
Oszczędzasz 5%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 118,00 zł



Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.

Szczegóły

Tytuł: Fizjologia żywienia
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320058529
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 410
Format: 16.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.595 kg
Redakcja: Krauss Hanna

Recenzje