Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Szczegóły
Tytuł: Fizjologia żywieniaWydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320058529
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 410
Format: 16.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.595 kg
Redakcja: Krauss Hanna
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Koszmar arabskich służących
Prószyński i S-ka
Śpiewaczka
Literackie
Córka faraona
Bogulandia
Biblioteka o Północy
Zysk i S-ka
Krzycz, jeśli żyjesz. Tom 1
Znak Koncept
Rok z filozofami
Znak
Kraina marzeń
Albatros
Tru
Media Rodzina
Jak czytać ludzi - radzi agent FBI
Kompania Mediowa