Prawdziwa kuchnia polska to dzieło wyjątkowe. Stanowi doskonałe kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, oficjalnej i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. W dwudziestu rozdziałach znajdują się przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, dziczyznę, grzyby, jarzyny, desery, napoje zimne i gorące, ciasta, nalewki i przetwory. Oprócz znanych receptur na polski rosół czy kotlety schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach, jak potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach.
Książka jest napisana barwnym językiem, niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający omawianą dziedzinę, zawierający informacje niezbędne w kuchni zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie.
Książka jest napisana barwnym językiem, niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający omawianą dziedzinę, zawierający informacje niezbędne w kuchni zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie.
Szczegóły
Tytuł: Prawdziwa kuchnia polska (wyd. 2019)Autor: Hanna Szymanderska
Wydawnictwo: Rea
ISBN: 9788379934560
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 568
Format: 17 x 24.5 cm
Oprawa: twarda
Waga: 1.2 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kuchnia polska Potrawy regionalne
Świat Książki
Zioła w leczeniu chorób cywilizacyjnych
Zysk i S-ka
Kucharka litewska
Dragon
Dzika kuchnia
Nasza Księgarnia
Ferdydurke
Literackie